24 ianuarie 2013

E-urile bune si E-urile rele din alimentatia noastra

Buna fetele mele,

Azi m-am gandit sa scriu un articol despre E-urile din alimentatia noastra. Toata lumea a fost innebunita in momentul in care tara noastra a indrodus Codexul alimentar. Exista teoria conspiratiei conform careia "cineva" vrea sa ne extermine, sa mai rareasca pupulatia globului. N-as sti sa va spun daca exista intradevar o asemenea conspiratie. Ce pot eu sa va spun este ce am citit despre asa-numitele E-uri din alimentatie.
Presupun ca toata lumea citeste eticheta produselor alimentare. Daca nu v-ati deprins inca cu acest obicei, ar fi cazul sa o faceti. Acest simplu fapt va poate salva sanatatea.



Ce sunt E-urile?
Conform normelor oficiale, prin aditivi alimentari se intelege orice substanta care in mod normal nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic, avand sau nu o valoare nutritiva, prin a carei adaugare intentionata la produsele alimentare in scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare a unor asemenea produse alimentare, devine o componenta a acestor produse alimentare. E-urile sunt acei aditivi adaugati in alimente cu rol de indulcitori, coloranti, emulgatori, conservanti. Multi dintre acestia erau folositi si inainte de 1989. Alinierea la normele Uniunii Europene a presupus folosirea codurilor de tip „E“ pentru aditivii alimentari.

Sa presupunem ca mergem la cumparaturi intr-un supermarket si vrem sa ne cumparam o conserva de exemplu. Ce facem? Citim eticheta. Gasim de exemplu pe lista ingredientelor produsului E 300 si vrem sa vedem ce inseamna si citim in paranteza ¨acid ascorbic¨. Acesta substanta aproape toata lumea o cunoaste ca e vitamina C. Dar ce te faci cand in paranteza unui E este o substanta cu o denumire complicata parca scrisa intr-o limba extraterestra. Pui produsul inapoi pe raft, nu-i asa? Nu e rau ca faci chestia asta. Mai faci si tu o economie. Ca sa nu mai spun ca produsele alimentare cu lista de E-uri cea mai scurta sunt o idee mai bune decat cele cu lista lunga de E-uri.
Ca sa va fie mai usor si sa stati linistite, aflati ca multe E-uri sunt doar vitamine si coloranti naturali care iti fac chiar bine. M-am gandit sa le luam pe rand sa va fie mai usor. Pregatiti pixurile si hartiile. Sa incepem.

E-uri bune
 E300 (acid ascoric): este vitamina C care se foloseste asa cum pui acasa zeama de lamaie pe fructele si legumele care oxideaza, iar la carne pentru pastrarea culorii si gustului.
E162 (betaina)Ñ careia i se mai spune ¨rosu de sfecla¨si este chiar extract de sfecla. Practic, este inofensiv, dar adaugat pe post de colorant  in snackuri de exemplu, nu le face mai sanatoase.
E306 (tocoferol): este vitamina E, vitamina tineretii, care se gaseste in oua, lapte carne, uleiuri vegetale.
E160 (licopen): este cel mai bun E, colorant din caroten, care nu numai ca da o culoare placuta mancarii, dar este si cancerigen.
E101 (riboflavina): este chiar vitamina B2, colorant obtinut din germeni de grau, ficat, drojdie, o vitamina foarte importanta pentru dezvoltarea creierului.

Ce E-uri sa nu combinam?
Combinatia dintre benzoat (E211), acid ascorbic (E300) si ascorbatul de potasiu (E212 sare a acidului ascorbic) nu e buna. Daca produsul care contine aceste E-uri nu este depozitat in conditii optime combinatia dintre cele 3 substante se transforma in benzen care este o substanta cancerigena.

E-uri bune:
E101 - vitamina B2
E140 - clorofila, colorant natural
E300 - vitamina C, antioxidant puternic
E306 - vitamina E naturala, antioxidant
E322 - lecitina, antioxidant natural
E407 - caragenan, emulgator natural extras dintr-o alga marina
E421 - manitol este un diuretic osmotic nemetabolizabil de catre organism
E440 - pectina, gelifiant natural.

E-uri foarte rele:
Suspecte: E125, E141, E150, E171, E172, E173, E240, E241, E477.
Periculoase: E102 (foarte nociv), E110, E120, E124 (colorant cancerigen ,ataca tiroida)
Toxice: E220, E221, E222, E224, E338, E339, E340, E341, E407, E450, E461, E463, E465, E466 (afecteaza tubul digestiv); E230, E231, E232, E233 (produc boli de piele); E200 (suprima vitamina B12 care este foarte importanta pentru sistemul nervos); E320, E321 (se gasesc in margarina si cresc colesterol contrar a ce se scrie pe eticheta); E330 sare de lamaie (produse boli ale aparatului bucal).

 Sper ca v-a fost de folos acest articol. Eu imi fac o lista cu aceste E-uri si doar asa ma mai duc la cumparaturi.

Va pup si sanatate multa sa aveti!

Alexandrina


Sursa:
http://www.nutritie-sanatoasa.ro
Femeia de azi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...